3294 Sayılı Sosyal Yardımlar

Soru 1: Çocuk yardımı için başvuruda bulunacağım nereye gitmem gerekiyor?
Cevap: İllerde Valilik içerisinde, ilçelerde Kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek başvuruda bulunabilirsiniz.

• Okul Öncesi, Sağlık Muayenesi Olacak Çocuklar İçin; Nüfus Cüzdanı İle.
• Okula Giden Çocuklar İçin; Öğrenci Belgesi İle.

Soru 2: Çocuğumun Ödemesi Var mı?
Cevap: Bütünleşik sistem üzerinden dosya kontrol edilir. Ödemesi varsa PTT şubesine yönlendirilir. Ödemesi yoksa ve gerekli şartları taşıyorsa bir sonraki ödeme dönemine yönlendirilir.

Soru 3: Ödeme çektim. Benim 5 çocuğum var neden eksik ödeme alıyorum?
Cevap: Bütünleşik sistem üzerinden dosya kontrol edilir. Eğitim yardımı kapsamında fazla devamsızlık yapmış, devamsızlığı sisteme girilmeyen veya sistem geç girilmiş çocuk olabilir. Sağlık yardımı kapsamında muayene olmayan veya muayene olduğu halde sisteme geç girilmiş çocuk olabilir. Bu sebeplerle eksik ödeme alınmış olabileceği yönünde dosya kontrol edilerek bilgi aktarılabilir.

Soru 4: 6 aydır neden ödeme alamıyorum?
Cevap:Bütünleşik sistem üzerinden dosya kontrol edilir. Eğitim yardımı kapsamında fazla devamsızlık yapmış veya devamsızlığı sisteme girilmeyen çocuk olabilir. Sağlık yardımı kapsamında muayene olmayan veya 6 ayda 1 muayene olması gerekirken muayene olmayan çocuk olabilir. Bu sebeplerle ödeme alamadığı bilgisi dosya kontrol edilerek aktarılabilir.

Soru 5: Çocuklarımın muayene takiplerini nasıl öğrenebilirim?
Cevap: Şartlı sağlık yardımları kapsamında muayene takipleri yetkili hastaneler ve aile hekimlikleri tarafından aşı kartı verilerek öğrenilebilmektedir. Şartlı sağlık yardımıyla ilgili sistemlerimizde sadece ödemesinin olup olmadığı kontrol edilebilmektedir.

Soru 6: Şartlı Sağlık Yardımları ödeme dönemleri hangi aylardır?
Cevap:Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül, Kasım aylarıdır.

Soru 7: İlkokula giden erkek ve kız çocuklarım var ne kadar ödeme alırım?
Cevap:İlkokula giden kız çocukları için aylık miktarı 40 TL, Erkek çocukları için 35 TL’dir. Ödemeler 2 aylık olarak hesaplanır, Ödeme dönemlerinde PTT hesaplarına aktarılır.

Soru 8: Liseye giden erkek ve kız çocuklarım var ne kadar ödeme alırım?
Cevap: Liseye giden kız çocukları için aylık miktarı 60 TL, Erkek çocukları için 50 TL’dir. Ödemeler 2 aylık olarak hesaplanır, Ödeme dönemlerinde PTT hesaplarına aktarılır.

Soru 9: Şartlı Eğitim Yardımları ödeme dönemleri hangi aylardır?
Cevap:Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül, Kasım aylarıdır.

Soru 10: Çocuk yardımlarından yararlanmak için vakıfa başvuru yaptım 6 aydır neden hala sonuç alamadım?
Cevap: Bütünleşik sistem üzerinden dosya kontrol edilir. Yardım sekmesi kontrol edildiğinde yardım başvurusu hala “Başvuruldu” olarak gözüküyorsa, Herhangi bir sosyal güvence (BAĞ-KUR – SSK - Emekli Sandığı) yoksa vatandaşın talebi alınarak mevzuat uzmanlarına yönlendirme işlemi sağlanır.

Soru 11: Daha önce ödeme alıyordum fakat uzun zamandır ödeme alamıyorum neden?
Cevap: Bütünleşik sistem üzerinden dosya kontrol edilir. Dosya reddedilmiş olabilir. Herhangi bir sosyal güvence (BAĞ-KUR – SSK - Emekli Sandığı) varsa bu sebeple ödeme alamadığı bilgisi verilebilir. Sosyal güvence yoksa dosya araştırılarak gerekli bilgiler verilebilir.

Soru 12: Sosyal güvence yok, mal varlığım yok ödeme alamıyorum neden?
Cevap: Bütünleşik sistem üzerinden dosya kontrol edilir. Dosya kontrolünden sonra genel bilgi olarak da;

- Eğitim yardımı alan çocuk yatılı, burslu veya Açık öğretim okuyorsa ödeme alınamaz.
- Eğitim yardımı alan çocuk 4 günden fazla devamsızlık yaptıysa ödeme alınamaz.
- Sağlık yardımından faydalanan çocuk zamanında muayene olmadıysa ödeme alınamaz.
- İkamet değişikliği varsa ve vakıfa bildirilmediyse ödeme alınamaz.
- Sağlık yardımı alırken okul çağına gelen çocuk için öğrenci belgesiyle yeni bir başvuru yapılmadıysa ödeme alınamaz.
Şeklinde de bilgi verebilirsiniz. Bütün durumları aktarmanıza rağmen vatandaş ısrarcı bir durum sergiliyorsa neden alamadığıyla ilgili vakıfa giderek bilgi alabileceği yönünde bilgilendirme sağlayabilirsiniz."

Soru 13: Daha önce Muş Bulanık’ta yaşıyordum şimdi Diyarbakır Silvan’dayım ödeme alamıyorum ne yapmam gerekiyor?
Cevap: İkamet değişikliği kişilerin yardımları eski vakıf tarafından reddedilir ve ödeme alınamaz durumdadır. Tekrar yardımlardan yararlanabilmek adına başvuru yapılabilmesi için Dosyanın eski vakıftan, yeni vakıfa transfer olması gerekiyor. Bunun için ise kişinin yapması gereken Diyarbakır Silvan Vakfına giderek Muş Bulanık’ta bulunan dosya için dosya transferi isteğinde bulunması gerekiyor.

Soru 14: Ödeme alabileceğimi söylediniz PTT’ye gittim fakat ödememin olmadığını söylediler ödememi nasıl alabilirim?
Cevap: Bütünleşik sistem üzerinden dosya kontrol edilir. Vatandaşın ödemeleri “Kabul Edildi” olarak gözüküyor ve alabileceği tarih görünüyor ise o tarihe yönlendirilir. Fakat tarih geçmiş ise 0312 509 35 56 numaralı PTT Genel Müdürlüğü’nü arayarak destek alabileceği yönünde bilgi verilebilir.

Soru 15: Acil ihtiyaçlarım bulunmakta bu ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum ne yapmam gerekiyor?
Cevap: İllerde Valilik içerisinde, ilçelerde Kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek Diğer Aile Yardımı kapsamında başvuruda bulunabilirsiniz. İlgili vakıf tarafından gerekli incelemeler yapılarak son karar mütevelli heyeti tarafından verilecektir.

Soru 16: Diğer Aile Yardımı için başvuruda bulundum 3 ay oldu ne zaman sonuçlanabilir?
Bütünleşik sistem üzerinden dosya kontrol edilir. Yardım sekmesi kontrol edildiğinde yardım başvurusu hala “Başvuruldu” olarak gözüküyorsa vatandaşın talebi alınarak mevzuat uzmanlarına yönlendirme işlemi sağlanır.

Soru 17: Diğer Aile Yardımı kapsamında 15 gün önce ödeme aldım. Şuan yine zor durumdayım başvuru yapabilir miyim?
Cevap: Başvuru yapabilirsiniz. Fakat başvurunuzun son kararını vakıf mütevelli heyeti vermektedir. Mütevelli heyetinin kararı nihai karar olduğundan müdahale edilemez.

Soru 18: Depremden dolayı evim yıkıldı çok zor durumdayım ne yapabilirim?
Cevap: İllerde Valilik içerisinde, ilçelerde Kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek Doğal Afet Yardımları kapsamında başvuruda bulunabilirsiniz. İlgili vakıf tarafından gerekli incelemeler yapılarak son karar mütevelli heyeti tarafından verilecektir.

Soru 19: Evim çok bakımsız ve sağlıksız. Böceklerle birlikte yaşıyorum nereye müracaat edebilirim?
Cevap: Vatandaşa öncelikle bulunduğu evin arsasının kendisine ait olup olmadığını sorun. Eğer arsa kendisine ait ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek Ev Onarım Yardımı kapsamında başvuru yapabileceği yönünde bilgi aktarabilirsiniz. Eğer arsa kendisine ait değilse sorununun çözümüne yönelik nakdi yardım başvurusu yapabileceği bilgisi aktarılabilir. Veya Konuyla ilgili belediyeden destek alabileceği yönünde bilgi aktarılabilir.

Soru 20: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gittiğimde sürekli kötü söz ve hakaretlere maruz kalıyorum nereye şikâyet edebilirim?
Cevap: Vatandaşımız vakıf şikâyetleri için, İlde yaşıyorsa Valilik, İlçede yaşıyorsa Kaymakamlığa yazılı dilekçe ile şikâyet edebileceği aktarılabilir. Eğer sonuç alamadığını belirtiyorsa en son olarak (En son söylenmesi gerekiyor) BİMER’e şikâyet edebileceği bilgisi aktarılabilir.